Επικαιρότητα

18
Jan2022
Κουφέλος & Συνεργάτες - "Καμιά κεραία στο Βουναράκι" είπε το Πρωτοδικείο!

Κουφέλος & Συνεργάτες – “Καμιά κεραία στο Βουναράκι” είπε το Πρωτοδικείο!

Απόφαση σταθμό για κάθε ανάλογη υπόθεση, πέτυχε η Δικηγορική Εταιρεία Κουφέλος & Συνεργάτες… “Καμιά κεραία στο Βουναράκι”, είπε το Πρωτοδικείο. Δείτε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα από την εφημερίδα “Τα Νέα της Λέσβου“…

Ανέτρεψαν οι κάτοικοι του Βουναρακίου με το δικηγόρο τους Ταξιάρχη Κουφέλο την παρ’ ολίγον κερδισμένη από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας υπόθεση εγκατάστασης κεραίας στην περιοχή αυτή της Μυτιλήνης, πείθοντας τη δικαιοσύνη με τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν για ζήτημα υγείας από την εκπομπή ακτινοβολίας κοντά στα σπίτια σε μία ούτως ή άλλως πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας είχε κινήσει τις διαδικασίες για εγκατάσταση της κεραίας σε μισθωμένο ακίνητο έχοντας άδεια της ΕΕΤΤ από τους προηγούμενους μήνες και μάλιστα οι κάτοικοι είχαν αντιδράσει και το θέμα τους είχε απασχολήσει και τον Δήμο Μυτιλήνης. Στο ενδιάμεσο αυτής της διεκδίκησης, την εκπροσώπησή τους ανέλαβε η Δικηγορική Εταιρεία Κουφέλος & Συνεργάτες, με τον εκπρόσωπό της Ταξιάρχη Κουφέλο να δίνει αγώνα για τη διάσωση μιας υπόθεσης που φαινόταν εξαρχής χαμένη, όσο το νομικό πλαίσιο για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας τα αφήνει σχεδόν ελεύθερα όλα. Ο κ. Κουφέλος ανέδειξε τα ζητήματα από τη λειτουργία της κεραίας σε αυτήν την περιοχή και την δύσκολη συνύπαρξη με τους κατοίκους, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, ασθενείς αλλά και άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, ώστε τελικά το δικαστήριο να βάλει μπλόκο στην εγκατάσταση.

Η απόφαση (1/2022) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης επί της διαδικασίας των Ασφαλιστικών Μέτρων είναι πραγματικά κόλαφος για κάθε εγκατάσταση κεραίας και μπορεί να αποτελέσει πιλότο και για μελλοντικές διεκδικήσεις κοινωνιών από άλλες γειτονιές ή χωριά για αντίστοιχα προβλήματα. Η απόφαση αφενός μεν αναγνωρίζει ότι η εκπομπή της κεραίας στα 300 μέτρα από το πλησιέστερο σπίτι μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία και αφετέρου δέχεται το ζήτημα το οποίο έθεσε εξαρχής ο κ. Κουφέλος ότι το Βουναράκι είναι μία περιοχή, η οποία διέπεται από διατάξεις περί παραδοσιακών οικισμών και ως εκ τούτου οι αδειοδοτήσεις που είχε ήδη εκδώσει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας πάσχουν, καθώς απαιτούνται πρόσθετες άδειες, όπως προβλέπεται για τους παραδοσιακούς οικισμούς, για τέτοιες και άλλες εγκαταστάσεις.

Τα Νέα της Λέσβου ζήτησαν την άποψη του κ. Κουφέλου για την εξέλιξη της υπόθεσης και ο δικηγόρος δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι «το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ενστερνιζόμενο πλήρως την ανησυχία των συμπολιτών μας, δικαίωσε το εύλογο αίτημά τους να διακοπεί η διαδικασία εγκατάστασης της κεραίας στο Βουναράκι Μυτιλήνης, όπου προοριζόταν να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει σε πάρα πολύ μικρή απόσταση από τις κατοικίες τους, από σχολεία και γήπεδο. Το Δικαστήριο, δεσμευόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου υπερέχουσας εφαρμογής για την αρχή της προφύλαξης και αξιολογώντας την πληθώρα των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίσαμε, όπως μελέτες καθηγητών μεταξύ άλλων και του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τις αρνητικές επιδράσεις της, αλλά και εγχώρια ξένη βιβλιογραφία, πιθανολόγησε βάσιμες τις ανησυχίες των συμπολιτών μας για τον άμεσο κίνδυνο να κλονιστεί σημαντικά η υγεία τους».

Ο κ. Κουφέλος στάθηκε στη χωροθέτηση κεραιών μέσα στον αστικό ιστό επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις μακριά από τα σπίτια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές τοποθεσίες πέριξ της πόλης και εκτός αστικού ιστού, για την εγκατάσταση κεραίας, που δεν πλήττουν το έννομο αγαθό της υγείας, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη του ότι η πόλη της Μυτιλήνης δεν είναι το λεκανοπέδιο της Αττικής για να έχει ανάγκη από ακόμα μια κεραία μέσα στις γειτονιές της. Η Δικηγορική Εταιρεία μας, πλήρως ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, δηλώνει ότι πάντα θα στέκεται αρωγός σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έγινε αποδεδειγμένα και στο παρελθόν σε όμοια υπόθεση για την περιοχή του Αφάλωνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Αρχείο
June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Skip to content